Vaasan pyöräyhdistys VeloVa – Vasa cykelförening Velova

Etusivu » Yleinen » Pyörä vapauttaa liikkumaan

Pyörä vapauttaa liikkumaan

Sähköpyörä ja laatikkopyörä helpottavat pyöräilyä kaupunkialueella. Ne tuovat pyöräilyn kaikkien ulottuville, ja madaltavat kynnystä nousta satulaan. Tätä mieltä on Vaasan pyöräyhdistyksen varapuheenjohtaja Lotta Alhonnoro .

– Vaasan kaupungin tai jonkun yrityksen kannattaisi vuokrata laatikkopyöriä ja sähköpyöriä, jotta ne tulisivat ihmisille tutuiksi. Laatikkopyörissä voi kuljettaa tavaraa, lapsia, eläimiä tai mitä vain. Ne ovat meille vielä outoja kapistuksia, mutta helpottaisivat ihmisten arkea, hän vinkkaa.

Hänen mukaansa Vaasan kaupungin pyöräilyn kehittämissuunnittelussa ei oteta huomioon pyöräilijöitä toivotulla tavalla. Painopiste on hänen mielestään liikaa edelleen autoilussa. Parannettavaa on muun muassa pyöräteiden ja -parkkien määrässä.

– Keskustaan pääsee hyvin pyöräteitä pitkin, mutta keskusta-alueella niitä ei juuri ole. Pyöräilijät joutuvat liikkumaan joko autojen tai jalankulkijoiden seassa, hän harmittelee.

– Toivon muutosta liikennevalotunnistimiin, jotka reagoivat vain autoihin. Pyörän päällä on turhauttavaa odottaa autoa liikennevaloihin, jotta valo vaihtuu. Ongelmana ovat myös jalkakäytävien kanttikivetykset, joita ei ole loivennettu riittävän monesta kohtaa, hän jatkaa.

Alhonnoro on innokas pyöräilijä, joka haaveilee pitkistä pyöräretkistä koiransa kanssa.

– Jossain vaiheessa hankin pyörän perään koirakärryn, ja lähdemme ajelemaan pitkin rannikkoteitä. Pietarsaaren ja Kokkolan välillä on esimerkiksi upea seitsemän sillan saaristotie, jonne haluan ihailemaan maisemia, hän kertoo.

Toinen pyöräretken arvoinen reitti kulkee hänen mukaansa Alskatista Björköbyn kylään.

– Se on nimetty viiden kauneimman pyöräilyreitin joukkoon Suomessa, samoin kun seitsemän sillan tie.

Pyöräily edustaa Alhonnorolle vapautta. Pyörällä pääsee hänen mukaansa helposti ja ketterästi minne vain.

– Vapautta on esimerkiksi se, että ei tarvitse tuijotella bussiaikatauluja. Pyöräily myös virkistää mieltä. Työpäivän jälkeen ja vapaa-ajalla ajatukset kirkastuvat kauniilla maisemareiteillä.

– Vaikka pyöräily on hyvää liikuntaa, niin en ajattele sitä sellaisena. Kunto nousee ikään kuin siinä sivussa, hän naurahtaa.

Pyöränhankinnassa tärkeintä on Alhonnoron mukaan miettiä, mihin käyttöön se tulee. Kaupunkiajeluun hän suosittelee vaihteetonta pyörää, jonka tärkein valtti on mukava istuttavuus. Pidemmille matkoille sopii ohutrenkainen pyörä. Työmatkatarkoitukseen parhaana vaihtoehtona hän pitää sähköpyörää.

– Minulla on vanha hybridipyörä, jolla voi liikkua niin kaupungissa kuin maanteilläkin. Nyt olen ostamassa uutta vastaavanlaista. Ainoa huolenaiheeni on runkolukittavien pyöräparkkien vähyys. Pelkään, että uusi pyörä varastetaan, hän toteaa.

Vaasan kaupunki pyrkii kadunsuunnitteluinsinööri Siri Gröndahlin mukaan jatkuvasti parantamaan pyöräilymukavuutta keskusta-alueella. Tällä hetkellä on rakenteilla uusi pyörätien pätkä Vaasan keskussairaalalta Korsholmanpuistikon ja Koulukadun risteykseen saakka.

– Ensi vuonna sitä jatketaan Rauhankadulle asti. Pyörätiet ovat Vaasassa suhteellisen hyvässä kunnossa. Keskustan pyöräteiden vähyys on suurin ongelma. Tilaa ei ole kaikelle eli jos rakennamme pyöräteitä, niin silloin poistuvat esimerkiksi katuparkit, Gröndahl sanoo.

Pyöräilymukavuutta kaupunki pyrkii lisäämään myös uusilla pyöräparkkitelineillä. Oranssit autonnäköiset telineet viedään paikoilleen ennen juhannusta.

– Yksi tulee Hovioikeudenpuistikolle Sweet Vaasan eteen, toinen Hovioikeudenpuistikon ja Kirkkopuistikon risteykseen, ja loput kaksi eri puolille keskusta-aluetta, hän kertoo.

KATJA LAHTI
VAASA

Pohjalainen 19.6.17

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: